Gammelstads kyrkstad

Upptäck världsarvet Gammelstads kyrkstad

Världsarvet Gammelstads kyrkstad är världens största och bäst bevarade kyrkstad. Här möts du av en vacker, senmedeltida kyrka omgiven av hundratals röda kyrkstugor. Kyrkstugorna byggdes huvudsakligen av bönderna på landsbygden, som använde dem som övernattningsbostäder i samband med kyrkobesök, sockenstämmor, marknader och ting.

I världsarvet finns ett brett utbud av spännande aktiviteter att ta del av. Majoriteten av dessa utgår från Visitor Center, där du bland annat kan spana in utställningen om kyrkstadens historia, hyra audioguides, gå på en guidad visning och handla i souvenirbutiken.

Visitor Center

Visitor Center hittar du i det stora vita huset på kyrktorget, i hjärtat av Gammelstads kyrkstad. Här kan du få information om vad som finns att se och göra på området, hyra audioguides, besöka utställningen om kyrkstadens historia och handla i souvenirbutiken. Visitor Center är öppet året runt, öppettiderna kan dock variera beroende på säsong så glöm inte att kasta ett öga på våra öppettider innan ditt besök.

Utställningen

En trappa upp på Visitor Center hittar du den nya utställningen om Gammelstads historia "Gammelstad - En kyrkstad i världsarvsklass". Här kan du bland annat bygga din egen digitala kyrkstuga och ta del av berättelser från dagens kyrkstugeägare. Utställningen är gratis att besöka och passar för både vuxna och barn.

Gruppbokningar

Visitor Center erbjuder guidade visningar av världsarvet Gammelstads kyrkstad året runt. Information om visningarnas upplägg och innehåll hittar du under ”Se och göra”. Önskar du göra en privat gruppbokning mejlar du din förfrågan till gammelstad@lulea.se, så återkommer vi med en offert. Vi erbjuder visningar på svenska och engelska. Franska och tyska kan önskas men inte garanteras, utan beror på tillgänglighet.

För mindre sällskap finns även drop-in visningar på särskilda dagar och tider, dessa hittar du i menyn under "Bokning".

Gammelstad 360

För dig som inte har möjlighet att besöka oss fysiskt finns även möjligheten att utforska kyrkstaden digitalt. Mer information Gammelstad 360 hittar du här:

Virtuellt besök i Gammelstad

  • Länk kopierad!