Friluftsmuseet Hägnan

Upptäck Friluftsmuseet Hägnan

Granne med världsarvet hittar du Friluftsmuseet Hägnan, som med sina gamla träbyggnader vittnar om det gamla bondesamhället i norra Sverige från slutet av 1700-talet till 1940-talet. På Friluftsmuseet Hägnan finns mycket att upptäcka för både stora och små. Från mitten av juni till mitten av augusti är museigårdarna öppna för allmänheten och evenemangen avlöser varandra.

Under vintersäsongen är gårdarna stängda förutom vid särskilda evenemang och vid förbokade aktiviteter. Utomhusområdet är dock öppet året runt, dygnet runt. Några av de större gårdarna och uthusen är dessutom försedda med en QR-kod som du kan skanna för att lära dig mer om byggnaden digitalt.

Skolprogram och barnaktiviteter

Under särskilda dagar och tider under året erbjuder Hägnan bokningsbara aktiviteter med olika spännande teman för skolklasser, dessa kan du läsa mer om under "Skolverksamhet" i menyn. Under sommarsäsongen utgör dessutom tunet vid Peri-Hanschagården vår lek och läromiljö för barn. Här finns bland annat en liten lanthandel, en ladugård och ett höhopp för barnen att leka i.

Gruppbokningar

Hägnan har ett brett utbud av aktiviteter för både större och mindre grupper. Skicka in en bokningsförfrågan genom att mejla hagnan@lulea.se, så återkommer vi med en offert. Hägnan erbjuder enbart aktiviteter på svenska och engelska.

Här kan du läsa mer om våra aktiviteter och evenemang på Friluftsmuseet Hägnan och i Gammelstads kyrkstad.

Byggnader

Friluftsmuseet består av ett 50-tal byggnader, varav ett 30-tal är kulturhistoriska byggnader. Byggnaderna står inte på ursprunglig plats utan är flyttade till området för att demonstrera en typisk norrbottnisk radby.

Utforska Hägnan digitalt

För dig som inte har möjlighet att besöka området fysiskt finns nu även möjligheten att utforska området digitalt. Några av de större gårdarna och uthusen är försedda med en QR-kod som du kan skanna för att lära dig mer om byggnaden.

Du kan även ta del av dem här:
Utforska Hägnan digitalt

  • Länk kopierad!