Föregående
Nästa

Upplev hösten i Gammelstad

Svalare luft, färre aktiviteter och en färgprakt som skiftar från härligt grön till sprakande gul, orange och röd. Sommaren har dragit sin sista suck och högsäsongen är över – men Gammelstad har mycket att erbjuda året om. Inte minst under de vackra höstmånaderna. Här följer fyra bra tips på vad man kan hitta på i kyrkstaden under september och oktober – antingen på egen hand, med en god vän eller med barn och familj.

Boka en guidad tur eller hyr en audioguide

Är du nyfiken på Gammelstads historia, varför platsen kom till och hur livet egentligen har sett ut i kyrkstaden genom årens lopp? Då kan en guidad tur vara något för dig. Visitor Center erbjuder guidade turer varje lördag och söndag hela hösten, enkla att boka på förhand via nätet eller som drop in. Under turen tas du med på en vandring genom kyrkstaden och får veta spännande detaljer om såväl kyrkan och kyrkstugorna, som traditionerna i byn, hur man levde här och varför Gammelstad år 1996 utsågs till världsarv av UNESCO. Ett besök i en kyrkstuga ingår förstås också, och vid möjlighet kikar man även in i den vackra kyrkan.

För dig som föredrar att upptäcka kyrkstaden på egen hand och själv vill strosa runt bland trånga gränder och krokiga kvarter, finns också möjlighet att hyra en audioguide.

Gammelstad Visitor Center hittar du i det gamla betelkapellet mitt på Kyrktorget.

Njut av lugnet på Friluftsmuseet Hägnan

Friluftsmuseet Hägnan är det perfekta utflyktsmålet för barn med spring i benen, men också för dig som vill slippa stadens brus för en stund och njuta av lantligt lugn. Museigårdarna, lanthandeln, höloftet och snickerboa har stängt under hösten, men här finns massor att roa sig med ändå. Som att leka kurragömma bland gårdarna, hälsa på grisarna och plocka bär i skogsbrynet till exempel. På området finns också eldstad och ved så att man enkelt kan grilla korv, göra pinnbröd och värma frusna händer framför en brasa.

Gå på skogsvandring runt Mattisberget

Hösten är bästa tiden för mysiga skogspromenader, och turligt nog råkar det finnas ett härligt skogsområde alldeles intill Gammelstad. Mattisberget erbjuder flera trevliga promenadslingor av olika längd, vissa lite lugnare och andra med tuffa backar för den som önskar ett rejält motionspass. Området ligger endast en kort promenad från byn och passar utmärkt att kombinera med ett besök i kyrkstaden. Snöra på dig fotriktiga skor, packa en kaffetermos och insup höstens dofter i tät barrskog. Tips! Ta med en korg för bär- och svampplockning också.

Besök Gammelstad under Allhelgonahelgen

I slutet av oktober har det redan hunnit bli rejält mörkt ute, men i Gammelstad brinner ljusen i överflöd kring Allhelgonahelgen. Ta en kvällspromenad på kyrkogården och beundra det hav av ljus och lyktor som tänds på gravarna i samband med högtiden. En snudd på magisk upplevelse som är lika fin och stämningsfull vare man själv har någon man vill minnas och hedra lite extra, eller inte.

Text: Emelie Rubensson