Föregående
Nästa

Kulturarvsdagen Tema historiska tapeter

2019-09-08 kl 10.00-16.00 | Kulturarvsdagen i Gammelstad för både barn och vuxna.

Kl. 10.00-12.00 Barnens kulturarvsdag på Hägnan
Följ med på upptäcktsfärd i Hägnans hus där vi spanar på gamla väggbeklädnader i form av stänkmålning, schabloner, till gamla tidningar och gammeldags tapeter. Därefter provar vi måla med schabloner.

 Kl. 14.00-16.30 Föreläsningar i Petrigården, kyrkstaden
Två spännande föreläsningar i Petrigården om papperstapetens brokiga historia och det intressanta hantverket bakom, från framtagning av mönster till tryck och färdig tapet.

Föreläser gör två av Sveriges främsta tapetetxperter:

  • Ingela Broström, byggnadsantikvarie Länsmuseet Gävleborg och medförfattare till praktverket Tapetboken, en storslagen skildring av vårt svenska tapetarv.
  • Mats Qvarfordt, ägare av det anrika hantverksföretaget Handtryckta tapeter, som trycker tapeter till många historiska miljöer, alltifrån torp och herrgårdar till kungliga slotten i Sverige.

I samband med föreläsningarna finns också möjlighet att titta på gamla tryckstockar, schablonmönster och tapetfragment.

Allt är kostnadsfritt men föranmälan krävs till föreläsningarna på grund av begränsat utrymme. Föranmälan sker till ann-louise.lang@lulea.se

Arr: Friluftsmuseet Hägnan, Norrbottens museum, svenska Byggnadsvårdsföreningen, Norrbottens läns hemslöjdskonsulenter, region Norrbotten, Nederluleå kyrkstugeförening, Länsstyrelsen Norrbotten, region Norrbotten

Mats Qvarfordt föreläser på kulturarvsdagen i Gammelstad