Gammaldags skoldag i juletid

Låt era elever uppleva skillnaden mellan förr och nu, en garanterat annorlunda och något omskakande upplevelse för eleverna.

Vi befinner oss på 1800-talet och den ambulerande lärarinnan har kommit till vår by. Barnen måste nu skickas till skolan, fastän det anses onödigt. Barnen borde vara hemma och arbeta på gården nu när julen nalkas och det är så mycket att göra. På 1880-talet när lärarinnan kom fick hon hysas in i någon gård i byn, och man var tvungen att upplåta en skolsal i varje by. Skolsalen var ofta hemma hos någon, kanske i gårdens sal som ändå inte användes annat än till stora händelser så som jul, bröllop, dop och husförhör. Den här lärarinnan är ny och ryktet säger att hon är sträng men rättvis. Hon är också ganska snäll, hon agar inte barnen i onödan. Kommer era elever att klara ”snygghetsinspektionen” som lärarinnan utför varje morgon? Och hur är det med ”surret” i klassrummet? Här får man inte yttra ett knyst innan man fått ordet!

Tidsåtgång: Temadagen innefattar också julpyssel som ljusstöpning och kristyrtillverkning, dagen sträcker sig mellan 9.00–12.45

Period: Går att boka vecka 48, 49, 50 och 51, 2019

Passar: förskoleklass till årskurs 5

Antal: En klass, ca 20-30 barn

Pris: Temadagen kostar 70 kr per elev i Luleå kommun. 80 kr per elev för övriga kommuner. Minst 10 elever. Lunch ingår inte i priset.

Att tänka på: Lunch ingår inte i priset, barnen får ta med sig matsäck (från skolan) som man gjorde på 1880-talet. Maten äter man i skolsalen där det inte finns bord eller bänkar, endast stolar, därför är det bra att välja mat som är lätt att äta i sådan miljö.

Om ni har buss att passa i slutet av dagen, så anpassar vi dagen så att ni hinner med den, det är viktigt att ni berättar det redan på morgonen, när ni kommer, så att vi hinner justera dagen.

I fall det finns elever som kräver särskild pedagogik, till exempel koncentrationssvårigheter eller annat som vi behöver uppmärksamma, så är det viktigt att ni meddelar detta till oss innan, så att vi är förberedda och kan lösa dagen utan att någon ska behöva känna sig särskilt utpekad.

Tänk på att våra hus är gamla och dragiga, det är bra att ha varma kläder på sig denna dag, även för inomhusbruk.

För bokning kontakta: Museipedagog Zara Johansson, e-post: zara.johansson@lulea.se telefon: 070-529 4042