Bakning i vedeldad bagarstuga

Upplev hur det är att baka bröd som man gjorde förr i vedeldad bakugn. Det är något speciellt med att baka bröd i en bagarstuga. Eldens sprakande, doften av brödet och känslan av att ha skapat något helt själv.

Återkommande barnaktiviteter

 

Tillsammans bakar vi ett mjukbröd som kallas klådda i den vedeldade ugnen, ett bröd som du får ta med hem, eller kanske äta här, det väljer ni själva. Under bakningen berättar bagerskan om baktraditioner i trakten och kanske lite skrock kring bakningen. Det sägs exempelvis att den som får veck på bröden får många friare, vem vet vad ditt bröd kommer berätta för dig?

Tidsåtgång: 1 h per pass

Period: Kan bokas året runt

Passar: Alla åldrar

Antal: 15 personer är den ultimata gruppen för att få den bästa upplevelsen. Vi vet att ni gärna kommer med hela klasser, det går också bra, men för att alla i en klass ska hinna baka under ett pass, så behövs då hjälp från medföljande pedagoger.

Pris: 500 kronor per pass för elever i Luleå kommun, 600 kronor för elever från andra kommuner.

Att tänka på: Ta gärna med ett paket smör om ni vill äta brödet på en gång. Det är väldigt gott att få äta sitt egenbakade bröd varmt med lite smältande smör på.

Annat att tänka på är att under vintern är det kallt även inomhus i våra hus, tänk på att ta varma kläder trots att vi är inomhus.

För bokning, kontakta: Museipedagog Zara Johansson, e-post: zara.johansson@lulea.se telefon: 070-529 4042